Neden kullanılır diyen de var
Ben doktorum demesine rağmen kullanırken hamile kaldım kızımın gözleri tam oluşmadı nedenini bulamıyorlar kaç doktora gittim ama genetik temiz ben hamileliği öğrendikten sonra parol bile çok az kullandım.

Araştırmalara Göre Bulgular
- Citalopram, bir SSRI (Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörü) olarak depresyon ve bazı anksiyete bozukluklarında kullanılır.
- Birçok çalışma göstermiştir ki, citalopram ile gebelikte major doğumsal anomali (büyük doğumsal kusur) riski genel popülasyona kıyasla belirgin şekilde yüksek değil.
- Ancak bazı çalışmalar, şu ek riskleri işaret ediyor:
- Gebeliğin ikinci kısmında (özellikle üçüncü trimesterde) SSRI kullanımı sonrası yenidoğanda geçici adaptasyon sorunları (titreme, huzursuzluk, solunum problemleri vb.) görülebilir.
- SSRI’larla (citalopram dahil) gebeliğin geç döneminde kullanıldığında çocukta nadir de olsa Persistent Pulmonary Hypertension of the Newborn (PPHN) riskinin arttığı yönünde bazı bulgular vardır; ancak bu ilişki kesin değil, çelişkili veriler de var.
- Ayrıca:
- Gebelikte depresyonun kendisinin de düşük doğum ağırlığı, erken doğum, annenin prenatal bakımının aksaması gibi olumsuz sonuçlarla ilişkili olduğu vurgulanıyor. Yani tedavi edilmeyen ruh sağlığı durumu da risk teşkil ediyor.
- Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) gibi kaynaklar “citalopram gebelikte kullanılabilir, ancak bebekte nadiren kalp gelişimiyle ilgili sorunlar olabilir” diye belirtiyor.
- İlaç etiketi ve veri kaynaklarına göre: Citalopram için gebelik kategorisi “C” (ABD’den FDA veya ilgili kurumlarda) olarak geçiyor; yani hayvan çalışmaları olumsuz etkiler göstermiş ama kontrollü insan verileri yeterli değil, ve ilacın yararları riskleri aşarsa kullanılabilir.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Gebelikte citalopram kullanılması “güvenlidir” anlamına gelmiyor, ama “kesinlikle yasaktır” diye de bir kanıt yok. Her vakada riski vs faydası değerlendirilmelidir.
- İlacı aniden kesmek de riskli olabilir (örneğin depresyonun şiddetlenmesi, gebeliğe hazırlanma vs ). Bu yüzden doktor kontrolü önemlidir.
- Bebekte doğum sonrası geçici adaptasyon sorunları olabilir: huzursuzluk, titreme, yeme güçlüğü, solunum zorluğu gibi. Bu tür durumlarda yenidoğan takibi gerekebilir.
- Gebeliğin son aylarında ve doğum sonrası/anestezi vb koşullarında kanama riski gibi minor riskler bildiriliyor. Örneğin İngiltere NHS kaynaklarında “son ayda alınırsa doğum sonrası kanama riski hafif artabilir” denmiş.
- Çocukta uzun vadeli nörogelişimsel etkiler (örneğin ADHD, otizm spektrum bozuklukları) üzerindeki etkiler net değil; bazı veriler “hafif artış olabilir” diyor ama neden annenin depresyonu mu ilacı mı ayırt edilmemiş vakalar da çok.

Sonuç olarak
Eğer hamileyseniz (veya hamile kalmayı planlıyorsanız) ve citalopram (Selectra gibi) kullanıyorsanız:
- İlacı kesmeden önce mutlaka obstetrik ve psikiyatri hekimlerinizle görüşün.
- Hekiminizle birlikte risk/fayda değerlendirmesi yapın: annenin ruh sağlığının durumunu, bu ilacın ne kadar gerekli olduğunu, alternatif tedavi seçeneklerini (terapi, başka ilaçlar) değerlendirin.
- Eğer kullanmaya karar verilecekse, gebelik boyunca düzenli prenatal bakım alın, yenidoğan takibi yapılması gerektiğini öğrenin.
- Yenidoğanın doğumdan sonra izlenmesi, gerekirse ilgili hazırlıkların yapılması önemlidir.