6 Aylık Bebek Hangi Sebzeleri Yiyebilir?

Gebelik Takibim Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Bebeğim Büyürken kategorisinde SosyalAnne tarafından oluşturulan 6 Aylık Bebek Hangi Sebzeleri Yiyebilir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 928 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Bebeğim Büyürken
Konu Başlığı 6 Aylık Bebek Hangi Sebzeleri Yiyebilir?
Konbuyu başlatan SosyalAnne
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan SosyalAnne

SosyalAnne

2 Erkek 1 Kız
Test
rank
Katılım
2 Ocak 2021
Mesajlar
524
Konum
İstanbul

6 Aylık Bebek Beslenmesi – Yemek Tarifleri​


6 Aylık Bebek Beslenmesi ve Yemek Tarifleri

6 Aylık bebek beslenmesi ve yemek tarifleri ile bebeğinizin sağlıklı gelişimi için ihtiyacı olan besinler ve tüketmemesi gereken besinler ile ilgili sizleri bilgilendirmeye çalıştık.
Bildiğimiz üzere bebekler ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmektedir. Altı ay sonrasında anne sütünün yanında bebeğe ek gıdalar da verilmeye başlanabilir. Ancak bu ek gıdaların bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bebekler için kolay yenilebilecek, kolay sindirilebilecek, katı halde olmayan ve genellikle mama şeklinde karşımıza çıkan yiyecekler altı aylık bebekler için uygundur. Altı aydan sonra bebeklere verilecek olan yiyecekler uygun kıvama ve bebekler için yeterli besin değerine sahip olmalıdır.
Loading video

6 Aylık Bebek Beslenmesinde Gıdaların Önemi​

Bebek doğduktan sonra genelde altı aylık olana kadar sadece anne sütü ile beslenir. Altıncı aydan itibaren ise yavaş yavaş yarı katı gıdaların verilmesine geçilir. Altıncı ay oldukça kritiktir. Çünkü bebeğin beslenme alışkanlıklarının doğru şekilde kurulmaya başlandığı aydır. Anne sütünden alınan kalori bebeğin kalori ihtiyacının tamamını karşılayamaz hale gelir. Bu sebepten ötürü günlük uyku saatleri artmaya başlar. Tam bu zamanlarda verilecek katı gıdaların temel görevi anne sütünü destekleyici olacak şekildedir. Yani takviye gıda olarak adlandırılırlar ve bir yaşına gelene kadar takviye olarak verilmeye devam ederler.

Takviye gıda uygulamasına geçişin doğru zamanda yapılması bebeğin sağlığı açısından çok büyük önem taşımaktadır. Erken başlanması da geç başlanması da bebeğin ömür boyu çekeceği bazı sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Katı Gıdaların Bebeklere Erken Verilmesi Durumunda Oluşabilecek Problemler Nelerdir?

Katı Gıdaların Bebeklere Erken Verilmesi Durumunda Oluşabilecek Problemler Nelerdir?​

Anne sütüne ek olarak verilen katı gıdaların erken verildiği bebeklerde:
  • Çeşitli etmenlere karşı alerjiler gelişir,
  • Anne sütünden gelen saf minerallerden yoksun kalındığı için mineral ve vitamin eksiklikleri ile karşılaşılır,
  • Zamanından önce gelen katı gıdadan dolayı mide ve bağırsak fonksiyonlarında sorunlar ortaya çıkar. Bu duruma bağlı olarak da genellikle ishal gelişir.
  • Eğer anne sütüne takviye olması için verilen gıdaların olması gerekenden daha geç verilmesi gibi bir durum ortaya çıkarsa: Kalori eksikliğinden dolayı bebekte halsizlik gelişir,
  • Mineral ve vitamin eksikliğine bağlı olarak fiziki ve zihni gelişim sorunları ortaya çıkar,
  • Mide ve bağırsak fonksiyonlarında bozulmalar görülür. Erken verilmesinin aksine bu sefer kabızlık gelişimi görülür,
  • Motor fonksiyon olarak gelişen çiğneme ve yutmada zorlanmalar baş gösterir.


Bebek bir yaşını doldurana kadar anne sütü ana besin kaynağıdır. Bebek ihtiyaçlarının yüzde seksenini anne sütünden karşılamaya devam eder. Bu durumda anne sütünün ana öğün olarak konumlandırılması gerekir. Yardımcı gıdalar ise diyet programındaymış gibi ara öğün olarak konumlandırılır. Bu şekilde bebek hem katı gıda tüketimini öğrenir hem de fiziki gelişimini sorunsuz olarak sürdürmeye devam eder. Altıncı ayına gelen bebeklerin günde üç ana üç de ara öğünü vardır.
6 Aylık Bebek Kilosu

6 Aylık Bebek Kilosu Nasıl Olmalıdır?​

6 aylık bebek gelişimi için cinsiyete göre gelişim tablosu şöyledir; kız bebekte olması gereken kilo 5400 gram ile 9250 gram arasında değişirken aynı tablo erkek bebekler için 5500 gram ile 9600 gram aralığında kabul edilir. Aynı şekilde 6 aylık bebek için boy uzunluğu için taban ölçüsü kız bebeklerde 59 cm tavan ise 72 cm olarak belirlenirken erkek bebeklerde bu ölçü 60 cm ile 73 cm aralığında kabul edilir. Bazı uzmanlara göre ise 6 aylık bebek kilosu, doğumda sahip olduğu kilonun 2 katına denk gelecek şekilde olmalıdır.

6 aylık bebeklerde yukarıda belirtilen kriter aralığında olmaması, daha düşük ya da daha yüksek kiloya sahip olması durumunda onu takip eden doktor tarafından çevresel faktörler değerlendirilir. Uzman doktor, gerekli olduğu takdirde beslenme şekli ve düzeni ile ilgili tavsiyelerde bulunarak bazı gıda takviyeleri önerebilir.
6 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

6 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Sağlanmalıdır?​

Altı aydan sonra başlanan ek gıdalar anne sütü ile birlikte tüketilmelidir. Bebek en azından sekiz aya kadar anne sütünü de almaya devam etmelidir. Bunun yanı sıra bebeğin beslenmesi için uygun, tüketimi ve sindirimi kolay ek gıdalar ya da mamalar tercih edilmeli. Doktora danışarak bilgi almakta bu konu için önemli bir ayrıntı. Doktor size en doğru besinleri veya mamaları önerecektir. Ayrı olarak bebeğinizin beslenme programına uygun olarak gıdalara başlamanız en doğrusu olacaktır. Örneğin sabah uyandığında anne sütü verildiyse kahvaltıda ya da öğleden sonraki öğünde ek gıdalara başvurulabilir.

6 Aylık Bebeklerde Beslenme Sıklığı Ne Olmalıdır?​

Birçok kaynakta ek gıda, geçiş dönemi, ek beslenme ya da takviye beslenme olarak adlandırılan bu kritik süreçte 6 aylık bebeğin mide kapasitesi yaklaşık olarak 180 ml ile 210 ml arası değişmektedir. Eğer bebek bu aya kadar anne sütü ile beslenmeyi sürdürüyorsa bu düzen 3 öğün anne sütü olarak devam ettirilirken ara öğünlerde de 3 öğün ek gıda konulabilir. Eğer 6 aylık bebek anne sütü almıyor ise bunun yerine yine 2 ya da 3 öğün mama konulabilir. Toplam olarak öğün sayısı 5-6 arası olmalıdır.
Bu beslenme sürecindeki zaman aralıkları ise bebeğin midesini rahatsız etmemek adına kontrol altında tutulmalıdır. Yaklaşık olarak 2.5 ya da 3 saatte bir olan beslenme düzeni, 6 aylık bebek için sindirimi rahat bir denge sağlayacaktır.

6 Aylık Bebeğin Tüketmemesi Gereken Besinler Nelerdir?​

Tuz; Özellikle 6 aylık bebeklerin verilen farklı gıdaları sevmesi için ebeveynler tarafından gıdalara tuz eklenebiliyor. Fakat bu çok yanlış bir yöntem. İhtiyacı olan 1 gram gibi düşük bir miktardaki tuzu zaten doğal besinlerden ve anne sütünden karşılayan bebekler için tuz en zararlı besinler arasında yer alıyor.
Şeker; Halihazırda yetişkin bir insan için zararları saymakla bitmeyen şeker elbette 6 aylık bebekler içinde çok zararlı bir besin. Zaten tüketmiş olduğu meyve ve pirinç yemeklerinden gerekli şekeri alan 1 yaşında çocukların şeker içeren gıdaları tüketmesi ileriki yaşlarda karşılaşacakları organ hasarlarına yol açmakta.
Kuruyemişler; Dışarıdan bakıldığında herkes tarafından zengin bir enerji kaynağı gibi görünen kuruyemişler, uzmanların ebeveynleri en çok uyardıkları besinler arasında geliyor. Hem boğulma riskini arttıran hem de 1 yaşından küçük bebeklerde alerjik reaksiyonlara yol açan bu besinler kesinlikle 6 aylık bebeklerde tüketilmemesi gereken maddelerden biri.

Aynı zamanda içinde virüs bulundurma tehlikesi sebebiyle sakatat, demir eksikliği gibi ciddi problemlere yol açan kafein bazlı çay ya da kahve gibi içecekler, içerdiği fazla kimyasallar nedeniyle işlenmiş etler de 6 aylık bebeklerin tüketmemesi gereken besinler arasında yer almakta.
6 Aylık Bebek Hangi Meyveleri Tüketebilir?

6 Aylık Bebek Hangi Meyveleri Tüketebilir?​

6 aylık bebek elbette henüz yutma refleksine tam olarak sahip olmadığı için taneli ya da sert meyveleri tüketemez. Bu meyvelerden alması gereken vitaminleri verebilmek adına meyve püreleri ya da doğal meyve suları annelerin imdadına yetişen yiyecekler arasındadır.


Özellikle doğru mevsimde kullanılarak yapılan elma püresi, muz püresi, şeftali püresi ya da armut püresi 6 aylık bebeklerin genellikle severek yediği meyveler arasında yer almaktadır. Bu meyveleri sade olarak verebileceğiniz gibi birbirleri ile karıştırarak da bebeğinize sunabilirsiniz.
Yukarıda sayılanlara ek olarak avokado, erik, çilek gibi bir çok meyve hoşaf ya da haşlanmış şekilde 6 aylık bebeklere verilebilir. Meyve kullanımında en çok dikkat edilmesi gereken kriterler arasında meyvenin doğru mevsimde kullanılması, iyi yıkanması ve olgunlaşmış olması bulunmakta. Mevsim dışında verilen meyveler içerisinde barındırdıkları GDO sebebiyle bebek gelişimine olumsuz etki yaparken aynı şekilde az yıkanmış meyveler de 6 aylık bebek vücuduna zararlı bakterilerin girmesine yol açabilir.

6 Aylık Bebek Hangi Sebzeleri Yiyebilir?​

6 aylık bebek beslenmesinde hayvansal besinlerin olduğu kadar bitkisel besin kaynaklarına da ihtiyaç duyulur. Mevsiminde tüketilen sebzeler ise ek gıdaya geçiş sürecinde anneler için büyük kolaylık sağlayan besinler arasındadır.
Farklı tatlarla yeni tanışan 6 aylık bebekler özellikle sebze çorbalarını severek tüketirler. Burada önemli olan nokta bebeğin verdiği reaksiyonları takip ederek sebzeleri onun seveceği türden sunmaktır. Örneğin kimi bebek sebze püresi yemekten hoşlanırken bir diğeri sebze çorbasını severek tüketebilir.
6 aylık bebek için tüketilebilecek sebzelerin başında patates, havuç ve kabak gelmektedir. Bunlara ek olarak arada bir çeşit olsun diye balkabağı ve bezelye gibi daha spesifik lezzetlere sahip olan sebzeler de denenebilir. Bu sebzeleri haşlayarak çorbalara dahil etmek hassas tatlarını azaltarak bebeklerinizin tepkisini çekmeyecektir.
 
Son düzenleme:
Tüm sayfalar yüklendi.

Benzer konular

Üst