Gebelikte Vajinal Akıntı
Hamilelik sırasında vajinal akıntı yaygındır ve bu size özgü değildir. Bu akıntı, hafif kokulu süt akıntısı olan leucorrhea olarak adlandırılır. Hamilelik sırasında vajinal akıntı, östrojen üretiminizin artmış olmasından kaynaklanmaktadır. Vajinal bölgeye de daha fazla kan akışı yaşıyorsunuz. Rahim ağzı ve vajinadan salgılanan salgılar, vajina duvarlarındaki eski hücreler ve vajinadan gelen normal bakteri florası aşırı akıntıya neden olur.
Sözde mukus tıkacı koruyucu bir bariyer oluşturur. Doğuma yaklaştığınızda, hamileliğiniz sırasında daha da fazla vajinal akıntı fark edeceksiniz. Bu akıntı, hamileliğinizin ilk aylarında olduğunuzdan biraz farklı görünecektir. Bu sorun değil, sadece hamile olmanın ve vücudun kendi kendine bakmasının bir parçasıdır. Serviksiniz incelmeye ve genişlemeye başladığında bu mukusu dışarı atacaktır. Sonra akıntının yumurta beyazına benzediğini fark edeceksiniz ve muhtemelen tıpayı tek bir jelatinimsi küre içinde çıkaracaksınız. Bu akıntı biraz kanla dolabilir. Bunun sizi rahatsız etmesine izin vermeyin çünkü bu sadece bebek doğmadan önce normaldir.
Hamilelik sırasında çok fazla vajinal akıntı yaşadığınızda, bunun mukus olup olmadığını veya amniyotik sıvı sızdırıp sızdırmadığınızı söylemek sizin için zor olabilir. Herhangi bir şüpheniz varsa, lütfen doktorunuza başvurun, çünkü bu bebek için ciddi bir sorundur. Henüz 37. haftanıza gelmediyseniz ve akıntıda bir artış veya akıntı türünde sulanma veya kanama gibi bir değişiklik fark ederseniz hemen doktoru arayın. Bu erken doğum eyleminin bir işareti olabilir.
Erken doğum, yeterince erken yakalanırsa önlenebilir, böylece bebeğinizi tam doğum tarihinde doğurabilirsiniz. Hamilelik sırasında vajinal akıntı, alt karın ağrısı, hamileliğiniz boyunca kramplar erken doğumun tüm belirtileridir.
Bu sadece rahminizin gerildiğinin bir işareti olabilir veya gerçekten erken doğuma girdiğiniz anlamına gelebilir. Bu süreci önlemenize yardımcı olması için doktorunuzla hemen iletişime geçmeniz çok akıllıca olacaktır.
Kaşıntı veya yanma gibi rahatsızlığa neden olan, genellikle kokusuz, beyazımsı bir akıntı olan bir enfeksiyonunuz olabilir. Tedavi edilmeyen hamilelik sırasında vajinal akıntı, maya enfeksiyonuna neden olabilir. Akıntınızı kontrol etmeniz her zaman iyidir çünkü kötü kokulu, köpüklü, sarı, yeşil veya gri olabilir; bu, semptomlarınız olmasa bile farklı türde bir enfeksiyonunuz veya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonunuz olduğu anlamına gelir. Kendinizi reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi etmeye çalışmamanızı tavsiye ederiz. Uygun tedaviyi aldığınızdan emin olmak için doğru bir teşhis için ilk önce doktorunuzu görmeniz çok önemlidir.
Bu noktada, soruna yardımcı olmak için yapabileceğiniz herhangi bir şey olup olmadığını merak ettiğinizi biliyorum. Şimdi söyleyeyim, evet var, hamilelik sırasında vajinal akıntı nadir değildir, ancak çok rahatsız edicidir ve yardımcı olacak bazı basit yöntemler mevcuttur. Öncelikle, çok önemli - hamileliğiniz sırasında asla tampon kullanmayın! Akıntıyı emmek için külotlu astar kullanın ve herhangi bir enfeksiyonu önlemek için sık sık değiştirin. Daha sonra genital bölgenizi temiz tutarak sağlıklı tutun. Kendinizi temizlerken daima önden arkaya doğru silin. Daha sonra pamuklu iç çamaşırı giyin; dar pantolonlar, naylon çoraplar, köpük banyosu, kokulu pedler veya tuvalet kağıdından kaçının. Fetüsün korunması için kadınlara yönelik hijyen spreylerinden ve kokulu veya deodorantlı sabunlardan da kaçınmanız gerekir. Doktorların ve ebelerin sahip olduğu bir diğer temel endişe, duş yapmamanızdır. Hamileliğiniz sırasında vajinal akıntının bazen rahatsız edici olduğunu ve kendinizi kirli hissedebileceğinizi biliyorum, ancak bunun hamile kalmanın bir parçası olduğunu anlamanız gerekir. Duş alma süreci vajinal floranın normal dengesini bozabilir ve vajinal enfeksiyon riskinizi artırabilir. Duşun vajinadan dolaşım sistemine hava girmesine neden olduğu ve bunun ciddi komplikasyonlara neden olabileceği bazı nadir durumlarda kaydedilmiştir. Kendinizi temiz tutmak ve ince pedler giymek, hamileyken gitmenin en güvenli yoludur.