Merhaba yeniden, ilk doğum için öncelikle süre kişiden kişiye değişir. Fakat diğer doğumlara göre genelde daha uzun sürer. Benimki 28 saat sürmüştü.
Bence burada süresi değil acı eşiğin ve vücudunun seni ne kadar destekleyeceği önemli.
Bir doğum 10 cm açılma gerçekleşince olur. Düzenli aralıklarla ebeler seni alttan elle muayene eder, ve santimlerini söyler. Santimler ve her bir santim arasındaki süre ortalama bir fikir verir. Ben 7 santime kadar normal durabilmiş, 7 den 8 e ah’lamaya başlamıştım. 8-10 arası ise Allah’a kavuşup gelmiştim. Ama süre olarak en kısa kısmı burasıydı. 45 dk kadar sürmüştü. yani ortalama 24 saat sadece rahatsızlık verecek bir karın ağrısı gibi ağrım vardı. Fakat doğum üzüm sürünce çok fazla doğum yapan kadın görme şansı da oluşuyor. Ben doğururken sanırım 6 tane doğuma denk geldim. Başkasının doğumu seni etkilemesin. İlk santimden ilerlemeyen 7-8 saat bağırıp sezeryana giden bir genç kız olmuştu. Yani o kadar bireysel ki aslında. Değişmeyen şey acı ve süre değil, yaşayacağın süreç.
İlk doğumun olduğu için ben hastaneye hemen gitmeni tavsiye ederim. Çünkü sadece senin acın veya sancın değil önemli olan, düzenli olarak Nst cihazına bağlanacağın için çocuğun kalp atışlarına da bakılacak. Yukarıda bahsettiğim kızın açılmasının ilerlemesinin sebebi doğum esnasında bebeğe kordon dolanması çıktı. Bunu nst de kalp atışları yavaşlayınca farkettiler. Öyle evde kendi kendine anlayabileceğin bir şey değil. İkinci doğumda falan düşünürsün belki evde çekmeyi. İlkinde bence hemen gitmelisin. Kimsenin yanında olmayacak olmasını da umursama. Acı çekerken gözün kimseyi görmek istemiyor zaten. Sadece dışarda seni çok heyecanla, sana bişey olur mu diye korkuyla bekliyor olacaklar onu bil <3
Acı kısmı için ben hamileyi korkutmayın kısmına katılmıyorum. Keşke acıdan haberim olsaydı psikolojik olarak daha güçlü beklerdim diye düşünüyorum ben. Doğum kısmı zor, fakat sakın vajinal ağrı gibi düşünme , nasıl bebek çıkacak burdan kısmı ennn kolay kısmı. Çektiğin acı daha çok bel ve kemik ağrısı, sanırım bebeğin kalça kısmından dışarıya çıkabilmesi için. Vajinal ağrı çektiğimi hatırlamıyorum doğrusu. ama belim dizlerim kopuyordu sanki. O kısım da ortalama 1 saat diyelim. Ama genelde kesik atılıyor zaten süre kısalıyor. Umarım iyi kesen ve diken bir ebeye denk gelirsin. Doğum bitikten sonra bir yarım saat da dikiş işlemi olacak.
Bunlar tabi vajinal doğum için. Sezeryan a dönüşürse başka arkadaşlar belki açıklarlar süreci.