6 Aylık Bebeklerde Ek Gıda
6 Aylık Bebekler Ek Gıdalar Olarak Neler Tüketilmelidir?
Altı aylık bir bebek henüz ek gıda alımına yeni başlayacağı için seçilecek besinler konusunda titiz olmak önemli. Öncelikle doktor tavsiyelerine ve daha sonra kendi araştırmalarınıza göre bir beslenme programı belirleyebilirsiniz. Altı aylık bir bebeğin yiyebileceği besinlerden bazıları aşağıdaki gibidir.
Yoğurt
Ek gıda olarak bebeklere gönül rahatlığı ile verilebilecek ilk besindir belki de yoğurt. Hem sindirimi kolaylaştırır hem de uyku düzeni sağlar. Uyku problemi yaşayan bebeklere de iyi geldiği gözlemlenmektedir.
Sebze Çorbaları
Belki de bebeğe besin değeri açısından zengin, gönül rahatlığı ile yedirebileceğiniz en güzel besin çorbalardır. Baharat, tuz ve benzeri eklemeler yapmadan bebeğinize güzel bir sebze çorbası hazırlayıp yedirebilirsiniz. Çorbanın içerisine havuç, patates, brokoli gibi birçok sebze ekleyebilir çorbayı lif ve vitamin açısından zenginleştirebilirsiniz.
Hazır ya da Evde Hazırlanmış Mamalar
Mamalar da altı aydan sonra bebek için önemli besinlerdendir. Ancak doğrusunu seçerek almak önemli bir konu. Eğer hazır alma taraftarı değilseniz de yine sebzelerle ya da meyvelerle bebeğiniz için uygun bir mama hazırlayabilirsiniz.
Ek Gıdaya Geç Başlamanın Zararları Nelerdir?
- Gelişim tablosunun olması gerektiği gibi gitmesi için yaşına uygun bir beslenmeye ihtiyaç duyan 6 aylık bebekler gerekli besinleri alamadıkları zaman doğal olarak gelişim geriliği yaşarlar. Bu gelişim gerilikleri yeterli kiloya ya da boy uzunluğuna sahip olamamak gibi fiziksel gerilikler olabilir.
- Aynı zamanda vücuda alınan besinlerin zeka üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulduğunda ek gıdaya geç başlayan bebeklelerin zihinsel gelişimleri de etkilenir.
- 6 ayın sonunda anne sütünde mevcut olan demir ve çinko gibi değerler düşüşe geçmeye başlar. Bu nedenle yalnızca anne sütü ile beslenen 6 aylık bebek aynı beslenmesine rağmen anne sütünden aslında bir önceki ay kadar faydalanamamaktadır. Bu da bebeklerde demir eksikliğine yol açar.
- Aynı zamanda ek gıdaya geçiş serüveninin besinlerden bağımsız olarak fiziksel ve zihinsel artıları da bulunmaktadır. Ağız yapısı gelişiminde çiğneme ve yutma yetileri takviye gıdalara geç başlayan çocuklarda geç oluşur ve bu da ileride sahip olacağı beslenme alışkanlığını etkiler. Yeni tatlar ile zamanında buluşmayan 6 aylık bebekler sonrasında bunları reddeder ve beslenme düzensizliği ile karşı karşıya kalır.